- מה מטרת קורס נתיב?
קורס נתיב הוא החלק הראשון בתהליך הגיור הצבאי - פרויקט משותף לממשלת ישראל, הסוכנות היהודית, המרכז הלאומי לזהות וגיור ולחיל החינוך והנוער בצה"ל. מטרתו היא חיזוק הזהות היהודית - ציונית של חיילי צה"ל המעוניינים בכך והכנתם לביצוע גיור.
- כיצד מתנהל הקורס?
הקורס הינו קורס צבאי אך השיעורים מועברים הן על ידי אזרחים והן על ידי סגל צבאי. לכל אחד מהצוותים יש מפקד, שהוא איש סגל צבאי, ומחנך - איש סגל אזרחי. בקורס הבסיסי, יוצאים אחת לשבוע לסיור, על מנת לחוות את הנלמד בכיתה "דרך הרגליים", לראות ולהכיר את הארץ מקרוב.
כמו כן, במסגרת הקורס ישנן שתי שבתות מיוחדות: שבת משפחות ושבת קהילה. שבת משפחות היא שבת המתקיימת בקהילה מסוימת ברחבי הארץ. שניים או שלושה חיילים מתארחים בבית של משפחה, וחווים ביחד איתה שבת יהודית - הלכתית, בדרך שונה ומיוחדת.
שבת קהילה היא שבת המתקיימת במתחם הקורס. סגל המפקדים, המחנך ומשפחתו מעבירים שבת יהודית ביחד עם חניכי הקורס. במסגרתה הולכים לבית הכנסת, אוכלים ארוחת שבת יחד, מקיימים מספר שיעורי מפקד ומחנך במהלך השבת, ובסיום - הבדלה.
- מי מגיע לקורס נתיב?
מלש"בים וחיילים אשר אינם מוכרים כיהודים על פי ההלכה, הבוחרים ומעוניינים להעמיק את הכרותם עם הזהות האישית היהודית. לאחר השלמת הקורס, יוכלו להחליט המשתתפים אם ברצונם להמשיך את תהליך הגיור במסגרת סמינרי הגיור.
- כיצד מגיעים לקורס נתיב בתחילת השירות?
בעת ההגעה לצו הראשון, יש להביע רצון להגיע לקורס נתיב בתחילת השירות.
לאחר מכן, המלש"בים שעומדים בקריטריונים יזומנו לכנס בו יקבלו הסבר מפורט יותר בנוגע לקורס ולתהליך כולו. ניתן להגיש בקשה להצטרך לקורס במהלך כל תקופת המלשביות דרך מיטב
- קורס נתיב בתחילת השירות מתקיים בכפר הנוער "הודיות" הסמוך לצומת גולני. בתחילה עוברים שבוע "הכנה לצה"ל", אחריו מתקיים הקורס הבסיסי, ושני סמינרי ההמשך, עד למעמד בית הדין. במהלך הקורס פוגשים קציני מיון וקובעים את השיבוץ להמשך השירות, במידה שלא נקבע טרם גיוסו.
- אורך התהליך כולו (כולל סמינרי הגיור) הוא 13 שבועות.
- כיצד מגיעים לקורס נתיב במהלך השירות?
10-8 חודשים מיום הגיוס, ניתן להגיש בקשה להצטרף לקורס, תוכלו לעשות זאת דרך היחידה בה אתם משרתים או דרך מוקד נתיב
- קורסי נתיב במהלך השירות מתקיימים במספר מוקדים:
א. קורסים במתכונת סגורה: בקריית מוריה בירושלים אורך הקורס הוא 4 שבועות, ולאחר שבועיים רגילה ממשיכים לסמינר א' המתקיים בכפר עציון. אורך הסמינר הוא 3 שבועות.
ב. קורסים במתכונת פתוחה: בבתי החייל בחיפה, בתל אביב ובבאר שבע. אורך הקורס הוא 6 שבועות, ולאחר השתתפות בימי סיורים ושבוע רגילה ממשיכים לסמינר א' המתקיים בחיפה, ברמת גן ובבאר שבע. אורך הסמינר הוא 4 שבועות.
- מה ההבדל בין הקורס הסגור לקורס הפתוח?
התכנים המועברים בקורס הסגור ובקורס הפתוח זהים.
הקורס הפתוח, שמתקיים בבתי החייל בחיפה, ת"א וב"ש, מתנהל בתנאי יומיות, בשעות 08:30-17:00 ואורכו 6 שבועות.
הקורס הסגור, שמתקיים בקריית מוריה, מתנהל במתכונת סגורה ואורכו 4 שבועות.
השוני באורך נובע מכך שבקורס הסגור התכנים מועברים מהבוקר ועד הערב, דבר שאינו מתאפשר במתכונת הפתוחה, ועל כך השבועיים הנוספים.
- מה ההבדל בין הגיור הצבאי לגיור האזרחי?
מעבר תהליך הגיור במסגרת הצבא הינה הזדמנות שספק אם תחזור. יש לזכור כי לאחר השירות הצבאי, מתרבות המחויבויות האישיות למשפחה, ללימודים ולעבודה, וקשה יותר לפנות זמן לתהליך מורכב וארוך כמו זה. התהליך והתכנים המועברים זהים, ההבדל הוא במשך התהליך - בעוד שבגיור הצבאי מסיימים את התהליך בחצי שנה לערך, הגיור האזרחי אורך כשנה.
- מהו התהליך שחייל נדרש לעשות עד למעמד בית הדין הצבאי לגיור?
אורך התהליך כולו, מהקורס הבסיסי ועד למעבר בית הדין הצבאי לגיור, הוא כחצי שנה. התהליך מחולק למספר שלבים:
1. קורס בסיסי - הקורס עוסק בזהות הישראלית-ציונית-יהודית, בהסתכלות רחבה על ההיסטוריה של עם ישראל, מחשבת ישראל, ההלכות ביהדות, המזמורים היהודיים, תנ"ך, מעגל השנה, מעגל החיים וציונות. במהלך קורס נתיב, מקיימים שתי שבתות: קהילה ומשפחות.
אורך הקורס בין 4-6 שבועות (בהתאם למתכונת - פתוחה/סגורה).
בוגרי קורס נתיב בסיסי המעוניינים להמשיך בתהליך הגיור, זכאים להירשם לשני סמינרי גיור, א' וב' שבמהלכם משלימים החיילים את תכני הלימוד הנדרשים לסיום הליך הגיור, לצד פעילויות, סיורים ושבתות משותפות שמטרתם העמקת והעצמת החוויה האישית.
אורכם של הסמינרים משתנה בהתאם לתנאי השרות:
סמינר כפר עציון – תנאים סגורים ואורכו 3 שבועות
סמינר חיפה, רמת גן ובאר שבע- תנאים פתוחים ואורכם 4 שבועות
2 . סמינר א' - התעמקות בעולם היהודי על כל גווניו ורבדיו, שאילת שאלות - "האם התהליך נכון עבורי? האם אני מרגיש שאני מצליח להתחבר לעולם היהודי?" תוך היכרות מעמיקה יותר עם אורח החיים היהודי, תפילות, הלכות, מנהגים ועוד.
בסוף הסמינר מתקיימת הדמיה של מעמד בית הדין - מגיעים דיינים, מכירים את החיילים, בודקים היכן נמצאים בתהליך.
אורך הסמינר 3-4 שבועות (בהתאם למתכונת - פתוחה/סגורה).
3. סמינר ב' - השלב בו לומדים ומעמיקים באופן יסודי בדת היהודית, לומדים "הלכה למעשה" את אורח החיים, ונערכים לשלב מעמד בית הדין. אורך הסמינר 3-4 שבועות (בהתאם למתכונת פתוחה/סגורה).
4. מעמד בית הדין - עם סיום הסמינרים יוכולים החיילים לגשת לבית דין צבאי לגיור. זה השלב בו נפגשים עם הדיינים, נשאלות שאלות בנוגע לאמונה בדת היהודית, לרצון להשתייך לעם היהודי ולחיות אורח חיים יהודי. מעמד זה מתקיים כחודש לאחר סיום סמינר ב'.
לאחר מעבר בית הדין - ברית מילה לגברים, מקווה לנשים וקבלת תעודת המרה.
- סגל המפקדים וסגל המרצים האזרחים, מובילים את הסמינר ותומכים באופן אישי בחיילים במהלכו ואף לאחר מעבר בית הדין וקבלת תעודת המרה.
- האם חובת המפקד לשחרר אותי לקורס נתיב?
חייל שיצהיר שברצונו להשתתף בקורס נתיב, יקבל זימון לקורס ויחידתו מחויבת למימוש זימון זה.
- חייל שעבר גיור מבצע ברית מילה?
חייל הבוחר לעבור את מעמד בית הדין ועושה זאת בהצלחה, מקבל הפנייה לביצוע ברית מילה בבית חולים במסגרת שירותו הצבאי. נדגיש כי תהליך זה הינו על פי בחירת החייל ובהתאם לרצונו הבלעדי. ישנו תהליך סדור אשר מוסבר לחייל עם צאתו מבית הדין.
לפרטים נוספים על הקורס והרשמה: 076-8600045