מפקד יקר, אלה הן דרכי הטיפול והמניעה ביחידתך

07.07.21

לשימוש בסמים במהלך השירות הצבאי עשויות להיות השלכות שליליות חמורות על החיילים - על בריאותם הפיזית והנפשית, על רמת הכשירות המבצעית, על רמת הביצוע ורמת המשמעת הגבוהה הנדרשת במסגרת צבאית.

"בלב הפעולה תעמוד החמרת המדיניות המטכ"לית, ויצירת הרתעה, לצד שיפור ההסברה", אמר הרמטכ"ל בוועדה למיגור תופעת הסמים והאלכוהול בצה"ל שנערכה בינואר 2020.

הגורמים לשימוש בסמים הם מגוונים. סקרנות, קונפורמיסטיות חברתית והרצון להשתלב בחברה כתוצאה מלחץ חברתי סמוי יכולים לגרום לשימוש בסמים.

תופעת השימוש בסמים היא תופעה רווחת בקרב צעירים ומבוגרים בכל העולם, וגם בקרב חיילים בשירות פעיל. כבכל התנהגות אנושית, גם לשימוש בסמים אין גורם או מניע ספציפי אחד שמוביל לשימוש, שאותו ניתן להכליל על כלל האוכלוסיות. גורמים אלו יכולים להיות חברתיים, משפחתיים, אישיותיים-נפשיים ועוד. לכל אלה, במקרה של חיילים בשירות פעיל מצורפים גורמי סיכון רבים האופייניים לשירות בצבא, כמו חשיפה למראות קשים, לחץ, מרחק מהבית ועוד.


השימוש בסמים פוגע בשלושה מעגלים מרכזיים:

• מעגל הפרט - מעגל זה עוסק בפגיעה בפרט בשני היבטים: הראשון, השפעה על הפרט בטווח הקצר והארוך. והשני, פגיעה בהיבטים כלכליים, כתוצאה מהמענה החמור שמפעיל צה״ל בשימוש באירועי סמים - רישום פלילי, עלויות משפט גבוהות, שלילת רישיון נהיגה אזרחי, שלילת מענק ופיקדון שחרור ושלילת תעודת לוחם וזכאויות נלוות.

• מעגל המשימה - שעוסק בכשירות החיילים לבצע את המשימה הצבאית ובאחריות של כל אחד מהחיילים על חבריו ליחידה.

• מעגל אמון הציבור - הציבור סומך על צה״ל, ומאמין ביכולתו לבצע את משימותיו. שימוש של חיילי צה״ל בחומרים מסוכנים פוגע פגיעה אנושה באמון זה. עלינו לזכור כי כל אחד מאיתנו הוא הפנים של צה״ל!

מה תפקידנו כמפקדים בנושא זה? כיצד אנו נדרשים לפעול?

תפקיד המפקד הוא באיתור, מניעה והתמודדות עם שימוש בסמים. על המפקדים להראות דוגמה אישית, ולפעול להעברת מסר ברור וחד משמעי האוסר שימוש בסמים. יש לקיים שיח פיקודי בנושא, להדגיש אותו ולתת מידע אמין ורלוונטי על השלכות השימוש בסמים.

• זיהוי מוקדם של גורמי סיכון - חשוב לבצע היכרות מעמיקה עם החיילים, ולמצב את דמות המפקד ככתובת לשיתוף בקשיים במהלך השירות.

• הפנייה לייעוץ או טיפול בעת הצורך - הפניית חיילים בעלי קשיים אישיים לטיפול עם גורמי בריאות הנפש.

• אכיפת חוקים וכללי משמעת ברורים וחובת הדיווח על מקרי שימוש בסמים - הקפדה על העיסוק המשמעתי ושמירה על וודאות הענישה כגורם הרתעה.

הפרקטיקה למימוש האחריות הפיקודית:

• שלטו בפקודות ובמדיניות צה"ל, חשבו כיצד "לתווך" אותם לפקודים. הדגישו שהפקודות כולן למען ביטחונם של החיילים ובעיקר לשם הגשמת המשימה המרכזית של צה"ל: להגן על מדינת ישראל, אזרחיה ותושביה.

• היו ערים לשיח הציבורי בנושא, או לפרשייה שנחשפת בצה"ל. כשאלו קורים, כנסו את החיילים ושוחחו עימם בנושא. תנו להם להביע את דעתם, אולם בסוף שתפו בתפיסת צה"ל בנושא והדגישו כי אין מקום לפשרות.

• שוחחו עם פקודיכם, ראו האם יש שינוי כלשהו במצב רוחם או התנהגותם. בדקו מדוע, האם מלחץ, מדברים הקשורים ליחידה או לאזרחות? ראו כיצד תוכלו לסייע.

למידע נוסף, מערכי שיעור, סימולציות ועוד - היכנסו לאתר "סמים לזה סוף" בפורטל החינוך במחשב הצבאי