כוכב אחד מעז
מורשת קרב המביאה את סיפורו של טייס המסוק סרן כוכב הס,
שדבק במשימת חילוץ של טייס בודד שנאלץ לנטוש את מטוסו, חרף פגיעה קשה במסוק החילוץ.
- אוכלוסיית יעד: מפקדים.
- גזרה: מרכז - בקרבת גשר אלנבי.
- ערכים ודגשים העולים מהדיון:
דבקות במשימה וחתירה לניצחון | אחריות | חיי אדם | רעות.
שיקולים בקבלת החלטות של מפקד בשטח.
תקציר האירוע:
ביום השלישי למלחמה, ה–7 ביוני, הוזנק סרן כוכב הס למשימת חילוצו של סגן יעקב זיק, טייס שנטש את מטוסו הפגוע מאש נ"מ באזור גשר אלנבי. עד להגעת מסוק החילוץ של הס, חיפו על זיק ארבעה מטוסים מפני המון שרדף אחריו.
במהלך הטיסה, באזור ים המלח, ירו סוללות נ"מ ירדניות לעבר המסוק. בשלב זה התמודד הס עם השאלה, האם לבצע עיקוף ארוך ובטוח יותר מדרום. אולם התלבטותו ארכה שניות אחדות בלבד - המחשבה על הטייס הבודד הממתין לעזרה הובילה אותו להחלטה להמשיך במסלול בלי להתחשב באש.
זמן קצר אחר כך, התרחש פיצוץ אדיר – המסוק נפגע מצרור של מקלע 0.5. הס בדק את תקינותם של המנוע וההגאים, וחשב שהכול כשורה, כשברגע הזה צעק המכונאי המוסק: "תנחת מהר, זורם דלק!"
על אף הסכנה החליט הס להמשיך במשימת החילוץ, ולבסוף הצליח לחלץ את זיק מראש הר אליו נמלט. לאחר מספר שניות נשמע פיצוץ נוסף בקרבת המסוק - שריונית ירדנית החלה להפגיז אותם. הס וצוותו חמקו ברגע האחרון וטסו לבסיס חיל האוויר בלוד. כשהמסוק נחת הבחין הס שמיכל הדלק, הלהב וגוף המסוק מחוררים.
לאחר המלחמה הוענק לכוכב הס עיטור העוז על פעולותיו.
שאלות לדיון:
1. כיצד הרגשתם כשצפיתם בסיפור הקרב? האם יש רגע אליו התחברתם במיוחד?
2. כוכב הס בחר להמשיך בפעילות החילוץ על אף האש שנורתה לעברו והפגיעות במסוק.
א. מהי הדילמה שעמדה בפני כוכב הס?
ב. פרטו את השיקולים הערכיים והמקצועיים שעמדו בפניו.
ג. מה הניע אותו לפעול כפי שפעל?
3. מה לדעתכם המניעים הגורמים לאדם לפעול באומץ לב ובגבורה ב"זמן אמת"?
4. במורשת קרב זו באה לידי ביטוי הערבות ההדדית, אשר משמעותה דאגה ופעולה למען האחר, והיא נשענת על ערכי הרעות, חיי אדם ואחריות.
א. האם יש קשר בין ערבות הדדית בשגרה לבין ערבות הדדית בזמן חירום ובלחימה?
ב. כיצד באה לידי ביטוי הערבות ההדדית בשגרת היחידה שלנו?
ג. כיצד ניתן לטפח ביחידה אקלים מלכד?
דגשי מפקד לסיכום השיחה:
קבלת החלטות של מפקד בלחימה - במהלך הטיסה נורתה אש לכיוון המסוק, פגעה בתפקודו וגרמה בין היתר לנזילת דלק. הס התמודד עם הדילמה: האם עליו לדבוק במשימת החילוץ אליה יצא או שמא לבצע נחיתת חירום? בקבלת ההחלטה ניצבו בפני הס מספר שיקולים: מצד אחד, החשיבה על חיי הטייס הממתין לבדו לחילוץ בשטח אויב, ומצד שני, האחריות על חייהם של חברי הצוות שעמו במסוק. לבסוף החליט הס להמשיך במשימת החילוץ.
בשדה הקרב אנו נתקלים בסיטואציות מורכבות בהן אין פתרון ברור מאליו. כמפקדים, עלינו לזכור את כובד האחריות המונחת על כתפינו בעת קבלת החלטות, לראות לנגד עינינו את מכלול הגורמים עליהם תשפיע ההחלטה ולקבלה תוך חשיבה על השלכותיה ונכונות לשאת באחריות בגינה.
קבלת החלטות בשדה הקרב מושפעת, בין היתר, מהנקודות הבאות:
- דבקות במשימה וחתירה לניצחון - הבנת המשימה והכרה בחשיבותה יגרמו לביצוע מיטבי שלה, יסירו הססנות ויביאו את המפקד לדבקות במשימה וחתירה לניצחון.
- מקצועיות - רמת מקצועיות גבוהה וביטחון עצמי של המפקד במקצועיותו ממזערים את ההססנות ותורמים ליכולתו של המפקד לקבל החלטות קשות בשדה הקרב.
בדבקותו של כוכב הס במשימת החילוץ בא לידי ביטוי ערך הרעות. ערבות הדדית, לכידות חברתית ורעות לא נוצרים בשדה הקרב אלא בשגרה. האחריות ליצירת אקלים יחידתי המקדם ערבות הדדית מוטלת במידה רבה עלינו המפקדים – עלינו להיות קשובים למתרחש ביחידה ולטפח בה נורמות של רעות ואחריות.
אומץ לב הוא "נכונות לקחת סיכונים מחושבים". מכאן שלקיחת סיכונים בשדה הקרב אינה רק התפרצות ספונטנית, כי אם תוצר סופי של אימון, הכנה, למידה, שיקול דעת, הבנה של המצופה בשעת הקרב וניתוח של המצב מתוך ביטחון ואחריות כלפי הסביבה.