מערכת אתר צה״ל

מורשת קרב המביאה את סיפורו של סמ"ר יעקב דואניס, קשר בגדוד מרגמות,

שרץ בתוך מטח פגזים על מנת לחדש קו קשר שנותק.

 

  • אוכלוסיית יעד: תומכי לחימה, לוחמים ופיקוד זוטר.
  • גזרה: צפון - רמת הגולן.
  • ערכים ודגשים העולים מהדיון:

   דבקות במשימה וחתירה לניצחון | דוגמה אישית | מקצועיות.

   ידיעת תכלית המשימה, הבנתה והכרה בחשיבותה מהוות בסיס ליוזמה וקבלת החלטות של חיילים בקרב.

   חיזוק הכשירות המבצעית, הערכית והמנטאלית של תומכי לחימה.

תקציר האירוע:

ביום השלישי למלחמה, ה–7 ביוני, נפרס גדוד מרגמות באזור כפר סולד. הסוללות קושרו למפקדת הגדוד באמצעות קווי טלפון וסייעו באש ללחימה. במהלך הלחימה נותק הקשר בין הסוללות כתוצאה מההפגזות הסוריות.

נסים זעירא, אחד מחמשת הקשרים שהיו באזור, התנדב מיד ורץ לטפל בבעיה. כעבור מספר שניות נודע ליתר הקשרים שזעירא נהרג בהפגזה טרם השלמת משימתו.

עם קבלת ההודעה יצא יעקב דואניס, קשר נוסף בגדוד, לטפל בתקלה: "כשאתה רואה שיש משימה כל כך מסוכנת, הרצון הראשוני הוא להכניס את הראש מתחת לאדמה ולהתחפר, אבל בתוך תוכך אתה יודע שהדבר הנכון הוא לבצע את המשימה ולסייע לחברים שלך שנלחמים איתך על עתיד המדינה. פחדתי, אבל אין אחד שלא פוחד".

דואניס קיבל החלטה להחליף את הקו שנותק בהפגזה. הוא יצא מהמחסה, ורץ במהירות אדירה תחת אש כדי להחליף את קו הטלפון. לאורך מאות מטרים מתח יעקב את קו הטלפון וחידש את הקשר תוך סכנת חיים ממשית.

 

לאחר המלחמה הוענקו לנסים זעירא ז"ל וליעקב דואניס עיטורי המופת על פעילותם.

 

שאלות לדיון:

1. כיצד הרגשתם כשצפיתם בסיפור הקרב? האם יש רגע אחד שהתחברתם אליו במיוחד?

 

2. דואניס יצא תחת מטר פגזים תוך סיכון חיים משמעותי.

א. מה לדעתכם הוביל את דואניס בפעולתו?

ב. אילו ערכים באו לידי ביטוי בפעולתו וכיצד?

 

3. האם הערך "דבקות במשימה וחתירה לניצחון" בא לידי ביטוי רק במצבי לחימה?

 

4. דואניס התנדב מיוזמתו לרוץ ולתקן את הקשר.

א. האם במעשה זה דואניס "התעלה" על עצמו או שעשה את המעשה הבסיסי המצופה ממנו?

ב. האם גם בשגרה יש מקום לנקיטת יוזמה? כיצד זה בא לידי ביטוי ביחידה שלנו?

ג. למפקדים: כיצד ניתן לעודד בקרב פקודינו נטילת יוזמה ופעולות גבורה בשדה הקרב?

 

דגשי מפקד לסיכום השיחה:

דבקות במשימה וחתירה לניצחון - דואניס התנדב לצאת למשימת תיקון הקשר תחת אש "ידעתי שאני חייב לתקן את הקשר כדי לסייע לתותחנים להביס את האויב הסורי. רגע לפני שפתחתי בריצה הגורלית חשבתי על המשפחה והחברים. אירועים שונים בחיי טסו כמו בסרט מהיר ונצרבו בזיכרון". חרף הפחד והנטייה הטבעית החזקה ביותר של כל אדם לשמור על חייו בעת סכנה, פעל דואניס באומץ לב ובגבורה בהתאם למצופה מחיילי צה"ל. בשדה הקרב וגם באירועי קיצון בשגרה (דוגמת פיגוע או תאונת דרכים), על כל חייל ומפקד לפעול בנחישות, לחתור למגע ולשינוי המציאות מתוך הבנה שהתוצאה תלויה במעשיו.

דוגמה אישית - דואניס שואב דוגמה מחברו זעירא ז"ל ומתנדב לצאת למשימה חרף הסיכון הרב. "פחדתי ולא ידעתי מה עתיד לקרות לי, אבל איך הייתי יכול להסתכל אחר כך במראה בידיעה שחבר שלי נהרג ואני השתפנתי לעשות את המעשה הנכון כי חשבתי רק על עצמי? זה היה בלתי נתפס בעיניי". על כל חייל בצה"ל מוטלת החובה לנהוג בהתאם לערך הדוגמה האישית ולהוות דוגמה ראויה לחבריו, חייליו ומפקדיו.

מקצועיות - דואניס הצליח להפעיל שיקול דעת מקצועי, למרות הלחץ הכבד בשדה הקרב, והחליט להחליף את קו הקשר שניתק ולא לתקנו. הוא לקח חוט טלפון חדש, רץ במהירות בתוך מטח הפגזים עד הגיעו לנקודה בה ניתק הקשר וביצע את המשימה.

 

בקרב אוכלוסיית המפקדים יש להוסיף:

פיתוח יוזמה בקרב הפקודים - היכולת "לקחת יוזמה" ולממש באופן עמוק את ערך האחריות לא מופיעה מאליה בשדה הקרב. על מנת לפתח אותה בקרב הפקודים יש לתת לכך מקום גם בשגרה. פיתוח יוזמה בקרב החיילים כרוך לעתים גם בפעולות לא נכונות שהם נוקטים. במקרים כאלו עלינו לשקול היטב את תגובתנו ואת הגיבוי או השלילה של פעולותיהם, ולדעת שלתגובתנו תהיה השפעה על נכונותם לנקוט יוזמה בעתיד.

האחריות למוכנות המנטאלית והמקצועית של חיילינו לחירום ולמצבי קיצון מוטלת עלינו כמפקדים. עלינו לדאוג לשמירת הכשירות הנדרשת מכל חייל (שימוש בנשק אישי, הגשת עזרה ראשונה וכו') ולוודא כי פקודינו מבינים את הנדרש מהם במצבי קיצון.