"שתיים, שלוש, הקשב!" - ההסכת הרשמי של צה"ל

עורכת ראשית: טל גרינשטיין

עריכת תוכן, הפקה והגשה: איה חיימוביץ' ונטע רוף

סאונד: צוף רוטבליט ונועה בירמן

לחצו כאן לקישור ספוטיפיי

לחצו כאן לקישור אפל פודקאסטס

עם חילופי מפקד מרכז האש של פיקוד הדרום, חשנו שראוי שהשבוע נדבר על המר"ש. בפרק של היום שוחחנו עם סמ"ר ע', מש"ק תמ"ס במר"ש פד"ם, ושמענו ממנו על התפקידים שממלא הצוות, על בנק המטרות שנבנה בשגרה, ועל כל ראשי התיבות המסובכים.

מהי מנהיגות, ומי מחליט כיצד היא בכלל נראית? בפרק של היום, ישבנו עם יובל, מפקד בית הספר לפיתוח מנהיגות, ושוחחנו על פעילות ביסל"ם, על מנהיגות צבאית, הפיקוד הזוטר במלחמה, וכמובן - על מהי בכלל מנהיגות.

הם ליוו את הכוחות עוד מהשעות הראשונות של הלחימה, וגם כשהחל התמרון ברצועה - לוחמות ולוחמי פלגת התיעוד חברו לצוותי הקרב השונים, צילמו והסריטו באדיקות את כל רגעי השיא, המתח, הדרמה והגבורה. בפרק של היום ישבנו עם אופיר, לוחם תיעוד, ששיתף אותנו בתחושות בלב הקרבות, ברגעי הכניסה לרצועה, ואיך מחליפים בין המצלמה לנשק.

את השאיפה להגיע ליחידה מובחרת, הוא לא שחרר עוד מהשנים בהן גר בפרברי ניו-יורק. בפרק של היום, בעיצומה והישר מרצועת עזה, סמ"ר ס' מספר לנו על העלייה לארץ ועל הפעילות שלו ביחידה הרב-מימדית.

איך נראית לחימה משותפת בין קצין אוויר בגולני לבין טייס מסק"ר? בפרק של היום, שמענו מסגן ע' ומסרן ג' על סגירות מעגלים מכל הסוגים, על פגישה מפתיעה בקשר באמצע התמרון, ועל דברים שרואים משם - שלא רואים מאף זווית אחרת.

כיצד מתבטא מקצוע הימאי במסגרת של לוחמה? ואיך נראה תמרון ימי? לפני כמה חודשים, בעיצומו של התמרון ברצועת עזה, צללנו לשיחה עם סרן ג', מפקד דבורה. שוחחנו על 24 השעות הראשונות של המלחמה, על יצירת שפה משותפת בין הים ליבשה, ועל פיקוד ללא מסכות.

בין תמרון לטיפול, בין פתיחת זיג לשיחה צוותית על החברים שאבדו, תפסנו את קב"ן 401, סרן יונדב, לשיחה. בפרק של היום, הוא סיפר לנו על הכניסה שלו לעזה כאיש בריאות הנפש, על העיסוקים הרבים בזמן מלחמה, ועל השינוי שחל במערך הברה"ן מ'צוק איתן' ועד היום. אז איך יוצרים סביבה טיפולית בטוחה ומוגנת באמצע עזה? 

כשמזכירים את מלחמת יום הכיפורים, מדמיינים את היבשה: קרבות טנקים, גלי אויב בכמויות שאי אפשר לספור ואת מה שלבסוף נחתם כמלחמה הקשה ביותר שחוותה המדינה מאז מלחמת העצמאות. בצידה השני לעומת זאת, הזירה הימית נחשבת עבור רבים כניצחון מוחץ, כזה שהגדיר את חיל הים כמה שהוא היום. בקרבות סטי"ל מול סטי"ל שנרשמו כראשונים בהיסטוריה, שיתק הכוח הישראלי את הכוחות המצרים והסורים בים התיכון ומנע פלישה ימית לאורך כל המלחמה. ישבנו לשיחה עם מנחם לב ויעקב צוק, שני קציני מחלקה שלחמו בקרבות מול מצרים, ועם נכדו של יעקב, סרן אל-ים און, שברגעים אלו מסיים את הכשרתו כקצין מחלקה על סירות הטילים, בדיוק כמו סבו לפני 50 שנה.

מקניית הבדים, דרך תפירת המדים, חלוקתם ולבסוף המחזור, ענף ציוד שבמרכז ההספקה המטכל"י (מרה"ס) אחראי על כל מה שקשור למדי הצבא, לנעליים, לציוד לוחמה ועוד הרבה יותר. השנה הענף מתמודד עם אחד המהלכים הגדולים ביותר שעסקו בהם עד כה - מהפכת הלבוש, סא"ל אלעד תנעמי, ראש הענף, הסביר לנו על כל הבשורות החדשות כשברקע עדיין מתאוששים ממשברי ההספקה העולמיים בעקבות הקורונה, ואיך למרות הכול הם מצליחים להלביש צבא שלם

כולנו שמענו את עולם המושגים סביב המילים "פוסט טראומה", אבל מה בדיוק זה אומר? העולם של הפרעת דחק פוסט טראומטית הוא החוויה היום-יומית של המוני אנשים, שבארץ, רובם יוצאי שירות הביטחון. שוחחנו עם אלוף (מיל') רוני נומה, לשעבר מפקד פיקוד המרכז, שעזר לנו להבין את המציאות מאחורי אותן המילים, ואיך עלינו, כמפקדים בצבא או בתור החברה כולה, להתמודד עם ההפרעה ולספק לנפגעים והנפגעות את המענה הטוב ביותר 

גם ביום ההולדת, 282 לא מפסיקה לפעול. החטיבה גדלה, הטכנולוגיות השתנו ולמרות שדה הקרב המשתנה מרגע לרגע, עמוק בבסיס החטיבה נושבת אותה הרוח שנשבה מאז מלחמת יום הכיפורים. מח"ט 282, אל״ם נמרוד ציבולסקי, מספר על החטיבה מכל כיוון: מהמערכות שהחטיבה השתתפה בהן, דרך דור ה-Z, מהי טכנולוגיה טובה ועד המטרה שלו לחטיבה כולה ולעצמו

282 הוקמה במלחמת יום הכיפורים ובמבצע "שלום הגליל" הוכיחה לצבא כולו איך כוח אש אמיתי נראה. משם והלאה - החיל כולו השתנה. 50 שנה עברו מאז קום עוצבת גולן ובשיחה עם מג״ד 405 דאז, תא״ל (מיל׳) אריה מזרחי, הוא שופך אור על התקופות המשמעותיות לחטיבה ולחיל כולו, ולא חוסך באף פרט בדרך. "חי"ר אוהבים לדפוק את הראש בקיר, אנחנו נהרוס להם אותו לפני שהם יגיעו אליו"


המיניבוס בא לאסוף אתכם מהש"ג של הבסיס, בכניסה תקבלו מוזלי ופחית משקה ומיד אחרי זה מציעים לכם במרפ״א ערבה את השירות הרפואי הטוב ביותר בקילומטרים הרבים - משיזפון ועד זי"ס. "האזור הזה של הערבה הוא שער הכניסה לצה"ל של אלפי לוחמים".

פחות מיממה מאז שתי רעידות האדמה שפקדו את טורקיה, משלחת החילוץ הישראלית יצאה לדרך. מאז הספיקה לחלץ 19 לכודים, בעוד צוות החילוץ מפלס את דרכו בין ההריסות, אנשי הרפואה מטפלים בפצועים. "החילוץ היה עם מאמצים רפואיים והנדסיים גדולים", מספר מהשטח משתתף במשלחת, שרגעים לפני שלף פעוט בן שנתיים מהחורבות, "אנחנו ממשיכים בכל הכוח למטרה שלשמה הגענו - הצלת חיים".

״תחשבי שאת כל הקשיים שאת ואני עוברים, היא עושה יחד עם המוגבלות. אני מעריץ אותה״. כשמפקד מרפ״א ערבה קיבל מודעה על ׳סיירת המנטורינג׳, הוא לא ידע שהוא יצטרף לפרויקט של חצי שנה, בו יעזור ללור, אישה עם מוגבלויות, למצוא עבודה.

בית הספר לפיקוד לנגדים עומד בחזית השינוי שחל לאחרונה ומוכר בתואר - ״הנגד החדש״. ישבתי לשיחה עם מפק״ץ בבית הספר, רנ״ג נמרוד בצון, לשמוע על התפקיד המשתנה, על המושג שתבע בעצמו ועל בית הספר שפועל מאז שזיהו את הצורך בנגד שהוא מפקד.

לאחר כהונה בת 4 שנים, הרמטכ״ל ה-22 מסיים היום את שירותו הצבאי. רגע לפני חילופי הרמטכ״ל ענינו לכם על כל מה שרציתם לדעת - אז מיהו אביב כוכבי, מה היה מסלולו הצבאי ומה זה תר״ש תנופה בעצם? הכול על החייל מספר 1 בצה״ל.

כמו בחיים האישיים של כל אחד ואחת מאיתנו, גם צה"ל מספיק לעבור בשנה אחת שלל שינויים והתפתחויות. השנה רשמה את תחילתן של לא מעט מהפכות ועדכונים בשלל תחומים - רפואה, שילוב אוכלוסיות מיוחדות ותפקידים חדשים, והם רק חלק קטן. לקראת סיום השנה האזרחית ותחילתה של שנה חדשה, זה סיכום 2022 בצה"ל, או במילים אחרות - "בפרקים הקודמים".

לפני ארבע שנים, סא"ל טוביה ברוקנר קיבל שיחת טלפון מפתיעה שלעולם לא ישכח. בצידו השני של הקו, סיפר לו אלכס, חברו הטוב מהמילואים, שאבחנו אצלו גידול סרטני נדיר במוח, עם רק 3% סיכויי החלמה. מאותו רגע, טוביה ושאר חבריו של אלכס מהגדוד לא עזבו אותו: דרך גיוס כספים, חיפוש ואיתור תרופה בכל העולם למחלה הנדירה - ועד הפרויקט ״טובים יותר למען אלכס״ שהקימו לכבודו.

השנה הכריזו בצה״ל על שינוי ושדרוג עולם הרפואה - מיישום חדש עם בוט גימלים, קיצור תורים, הקמת ושיפוץ מרפאות ועוד כל כך הרבה תחומים. אז כדי לעשות קצת סדר, ראש מנהלת רפואה בשבילך, סא״ל אוראל בן ישי, הסביר לי הכול על המהפכה החדשה.

במהלך המבצע באיו״ש, לוחמי סיירת גולני שברו שיא בתעסוקה המבצעית בצפון השומרון. עם יותר מ-240 פעולות ומעצרים לתפיסת מבוקשים, והגנת יישובים ביום ובלילה - הוענק צל״ש הרמטכ״ל לסיירת. ישבנו לשיחה עם סמ״ר אברהם אדלר, שהשתתף בחלק גדול מהפעילויות, לשמוע מנקודת מבטו על המעצר בעקבות הפיגוע בבני ברק.

קיריל הוא אחד מתוך אלפי נערים ונערות אמיצים, שבחרו לעבור מסע שלם, של רכישת שפה חדשה, למידת תרבות שונה והתמודדות עם המציאות הישראלית היומיומית. הוא סיים תיכון בביתו שבאוקראינה, והחליט להפוך את עולמו - למען הזכות להתגייס ללוחמה ולהגן על תושבי ישראל. לכבוד שבוע ההצדעה לחיילים הבודדים, הזמנו את סמל קיריל סוקולינסקי לשתף בסיפורו, סיפור אחד מתוך רבים שמרכיבים את הפסיפס הגדול שנקרא ׳חיילים בודדים׳.

אם שמעתם על אליפות הכושר הקרבי, התאמנתם במסגרת צבאית או עברתם את בוחן הבראור - תדעו שמי שעומד מאחורי כל זה הוא מערך הכושר הקרבי בפיקודו של אל״ם (מיל׳) אבי דהן. ואם כל זה לא מספיק - הוא גם מתאמן 7 פעמים בשבוע. ישבתי לשיחה עם הבן אדם שלימד אותי שבצבא הכל באמת מתחלק לשלושה דברים.

בילדותו גדל ללא עורף משפחתי, החל לגנוב ובגיל 10 עבר לחיות בכפר הילדים. למרות הרקע הלא פשוט שהגיע ממנו, ובזכות הפנימייה - מייקל התגייס ללוחמה בחטיבת הנח"ל ואף יצא לקצונה. אחרי 9 שנות שירות כלוחם ומפקד, החליט ליזום את פרויקט "המ"כ הירוק למען הילד המתוק", בו הוא לוקח לוחמי נח"ל הנמצאים בקורס מ"כים להתנדב בכפר הילדים בו גדל, ולראות שהכל אפשרי.

כבר 12 שנים שהוא מבקר כמעט בכל יום במחלקות אונקולוגיות ומשמח ילדים חולי סרטן עם עגלות מלאות לגו. שמענו ממנו איך הכל התחיל מקצת בלאגן בבית, על הרגע שהתבשר כי בחרו בו להשיא את משואת צה״ל וסגירת המעגל בשחרורו.

״אני אוטיסט וככה אוטיסטים מתנהגים. לא תשנו אותי - זה אני״. אודי היה נער שאולץ להתעלם מהאוטיזם שלו וסבל מבריונות והתנכלויות מצד הסביבה שלא קיבלה אותו. אותו נער, בטח לא תיאר לעצמו שאחרי שנים, יהיה קצין בצה״ל וייזום את התוכנית ״תתקדמו״ - שנותנת למלש״בים על הרצף האוטיסטי הזדמנות שווה לגיוס. מאז שסרן הלר מוביל את התוכנית, מאות צעירים עולים על מדים - בגאווה.

אחד המבצעים המדוייקים שידע צה״ל תוכנן בחשאיות במשך 4 שנים. ״מגן צפוני״ ארך 41 ימים - בהם צה״ל סיכל את האיום התת-קרקעי שניסה ארגון הטרור חיזבאללה להציב. תחת תכנון קפדני, חשפו ונטרלו כוחותינו מנהרות טרור חוצות גדר שיכלו בעתיד לסכן את אזרחי המדינה. שמענו מאנשי המפתח שתכננו את המבצע לפרטים, וממי שעמד בראשו - אלוף רפי מילוא, איך נולד המבצע הנרחב - מהרעיון הראשוני ועד לפיצוץ שפתח אותו וסיומו.

ב-3 השנים האחרונות, רס״ל נ׳, לוחם בשייטת הצוללות, מעביר את רוב ימיו ולילותיו בצוללת במעמקי הים. הוא לוקח חלק בהשמדת כלי אויב, פעילויות איסוף מודיעין וסיוע לכוחות נוספים בקרב. כלוחם בשייטת, הוא מחויב לשמור על סודיות וחשאיות, כיוון שרובם המוחלט של מבצעי השייטת אסורים לפרסום בשל רגישותם. ישבנו לשיחה עם נ׳ כדי להכיר ולספר מה שאפשר על עולם מבצעי שלם שמתקיים מתחת לפני המים.

במשרד פניות הציבור של צה״ל אין רגע דל - שחזור פרטים, ת״ש, בעיות פרטיות של אזרחים וחיילים כאחד. חיילי וחיילות המשרד עובדים 24/7 למצוא פתרונות. ישבנו לשיחה עם סא״ל מיטל שכטר אללי, קצינת פניות הציבור של צה״ל, מי שמנצחת על הכול. שמענו ממנה על הקשיים, ההצלחות ותחושת הסיפוק, שפוגשת אותה מדי יום.

בזמן האחרון, החלו לצוץ בחטיבות החי״יר קצינים לבושים מדי זרוע האוויר. המראה החריג הזה הוא חלק מהקמת צוותי סופ"ה ביחידות מסוימות בצבא. כל צוות כזה מורכב מלוחמים ייעודיים ומשותפים לזרוע האוויר ולזרוע היבשה. תפקידם הוא להטיב ולייעל את השת״פ בין צוותי האוויר לכוחות המתמרנים בשטח. ישבנו לשיחה עם סגן נ', קצין בצוות סופ"ה של סיירת גבעתי כדי להבין איך מקיימים מעצרים מוסקים, מכווינים את הכוחות ומפעילים אש מהאוויר.

עדי זלוף גולומביק היא קלינאית תקשורת במכון לשמיעה ודיבור בצה"ל, והמטפלת היחידה בצבא שנותנת מענה עבור משרתים עם בעיות גמגום. ישבנו איתה לשיחה ושמענו ממנה על הקשיים, הטיפולים הקבוצתיים ועל הדרכים לשפר את איכות החיים של חייל מגמגם.

מאז ומתמיד התרחשו בצה"ל אימונים שנועדו ללמוד את האויב. באפריל 2020 החליטו לקחת את האימונים צעד אחד קדימה - ולהקים את היחידה האדומה. ביחידה, שמורכבת מנשים בלבד, החיילות לומדות הכל אודות האויב והופכות אליו בשדה הקרב המדומה. שמענו מרב"ט ר', מפקדת ביחידה, כיצד הן "נלחמות" נגד חיילי צה"ל.

״לחיילים שלי אין חלומות. הם לא הספיקו לחלום אף פעם. הם היו צריכים להביא את הכסף הביתה… למדתי מהם להיות פייטרית״. להיות מפקד/ת בצה"ל זה תפקיד שמגיע עם המון אחריות. המשמעות והאתגרים שניצבים רק גוברים כשמדובר בפיקוד על נערים שבאים מרקע קשה או מעמד כלכלי נמוך. שמענו מסמל נגה איילון, מפקדת ב״חוות השומר״, על הקשיים המורכבויות ו׳נקודות האור׳ שבתפקיד.

למה מפיצים הודעות לתקשורת, איך מחליטים מה לפרסם ואיזה מסר רוצים להעביר? ישבנו לשיחה עם דובר צה''ל, תא''ל רן (רנכו) כוכב, ושמענו ממקור ראשון איך גרמו למבצע המסווג של ארבעת המל"טים האיראניים שיורטו - לפתוח את כל מהדורות החדשות.

בין עברית, סינית או איטלקית - יש שפה נוספת וחשובה לא פחות: השפה הצה''לית. הפרק אירחנו את רעות גרוס, ראש תחום העריכה והמינוח באגף המבצעים, שעשתה סדר במקורות השפה הצה''לית, וגילתה לנו כמה סודות על הביטויים והסלנגים שכולנו מכירים מהשירות.

העולם מתקדם ומשתנה במהירות מסחררת מדי יום, וגם בצה''ל מתעדכנים בהתאם: רת״ח קמפיינים במיל', יובל הורוביץ, מספר לנו על עדכון סמל צה''ל בהתאם לרוח התקופה, על משמעותו, ועל תהליך השיווק והפרסום בצה"ל.

איך הקימו את הצבא, כיצד התרחשה הכשרתם של החיילים הראשונים, ומי חשב על השם צה"ל?! וגם, הכול אודות המצעד הצה''לי הראשון, שהתרחש בכלל בעיצומה של מלחמה. כל התשובות - בפרק החדש עם היוטיובר הצבאי, רב"ט נועם אמיר. קרדיט קטעי ארכיון: נתן אקסלרוד, "יומני כרמל".