במרכז הציוד קיימת מתפרה וסנדלריה היושבת במחנה תל השומר. יש לקבל טופס ייעודי מנגד הלוגיסטיקה של היחידה ולאחר מכן להגיע למדידות כדי שנוכל להעניק לכל חייל את המענה המתאים והנוח ביותר.
האמור במסמך זה אינו אמור להוות תחליף לקבלת ייעוץ משפטי פרטני והוא מהווה מידע כללי בלבד. לא כל כספי השכירות, הדירות ובעלי הדירות הם אותו הדבר, תמיד יש לבדוק כל מקרה לגופו ואנו ממליצים שתעבירו את החוזה לבדיקת איש מקצוע.
חשוב לקרוא היטב את חוזה השכירות טרם חתימתו ואם דרישה מסוימת נראית בעינכם כלא סבירה, יש לעשות "חישוב מחדש" אם בכלל שווה להיכנס לכל העסק מלכתחילה. בדרך כלל, דרישה לא סבירה עשויה להצביע על בעל בית שאולי יהיו מולו בעיות בהמשך.
אז מה חשוב לבדוק?
1. השוואת מחירים – יש לבדוק האם המחיר שדורשים תואם למחירים שאחרים דורשים בסביבה. אחרי החתימה על החוזה, אי אפשר לבטל חוזה בטענה שמצאתם דירה זולה יותר או שאין לכם כסף לשלם עליה.
2. לבדוק את הדירה ביום ובלילה, לבדוק את הסביבה של הדירה, במידה ויש רעש.
3. מצב פיזי של הדירה – תשתיות הדירה, חשמל, אינסטלציה (ניתן לבקש מבעל הדירה לתקן את הדברים, יש לרשום זאת בחוזה).
4. אם החלטתם שאתם יכולים לחיות עם ארון מטבח שבור או עם חור קטן בקיר? אין בעיה, אבל חשוב שתדעו שבסיום החוזה אתם מחויבים להחזיר את הדירה במצב שקיבלתם אותה. לכן חשוב מאוד כי יצוין בחוזה כי הדירה הגיעה עם ארון שבור, שחס וחלילה לא יגידו שאתם שברתם ותצטרכו לשלם על התיקון. מומלץ לצלם את כל התקלות והליקויים בדירה ולשלוח לבעל הבית במייל/ וואטסאפ בנוסף לחוזה.
5. דמי השכירות הם לא ההוצאה היחידה שעליכם לחשוב עליה – מעבר לכך יש את חשבונות הבית.
אז מה חשוב לבדוק בחוזה עצמו?
1. דרך התשלום ומועדו – מקובל לקבוע כי התשלום יבוצע בצ'קים.
המשכורת הצבאית נכנסת לחשבון הבנק שלכם ב-1 בכל חודש. אנו ממליצים שבמידת האפשר התאריך שירשם לפירעון הצ'ק יהיה מאוחר כמה ימים מיום המשכורת. במקרה של תקלות, חגים ושבתות, שגורמות לדחייה בהפקדת המשכורת אתם עלולים למצוא את עצמכם בבעיה מול הבנק ומול בעל הבית. לכן, מומלץ לרשום תאריך שהוא כמה ימים אחרי הפקדת המשכורת ולא ביום הפקדת המשכורת, כדי שתוכלו להסדיר את הדברים.
2. אופציה להארכת תקופת השכירות – מצאתם את הדירה המושלמת ואתם חושבים שאולי תרצו מראש להמשיך לגור שם עוד שנה? ניתן לבקש שתהיה התייחסות בחוזה לאפשרות להארכת תקופה השכירות הראשונית לתקופה נוספת (בדרך כלל שנה נוספת). אתם יכולים לסגור מראש שדמי השכירות יישארו אותו הדבר או יעלו בסכום שמקובל על בעל הבית ועליכם.
3. תשלומים נוספים – כדאי לעיין בחשבונות ישנים כדי לבדוק כמה תצטרכו לשלם בערך לפני שאתם נכנסים. וועד הבית שאתם צריכים לשלם אמור לכסות טיפול שוטף בבניין – גינון, ניקיון, חשמל ומים ולא אמור לכלול דברים חריגים כמו החלפת ארונות חשמל, תיקון ושיפוץ לבניין והוצאות נוספות שלא קשורות לתחזוקה שוטפת (אלה באחריות בעל הבית).
4. אחריות לתיקונים בדירה – על פי החוק, בעל הבית אחראי לתקן כל תקלה שנגרמת בתשתיות הדירה או בריהוט שהושכר עם הדירה. כל עוד התקלה היא כתוצאה משימוש סביר וטבעי (אם הרסתם משהו באופן משמעותי תצטרכו לפצות את בעל הבית). המשכיר חייב לתקן תוך יום אחד עד שלושה כל ליקוי הגורם לדירה להיות בלתי ראויה למגורים, למשל, אין חשמל, אין מים, אי אפשר להשתמש בשירותים, גז וכו'.
5. ערבויות וביטחונות – בעל הבית לא מכיר אתכם ולכן בדרך כלל ידרוש ערבות כלשהי. יש כמה סוגים שונים של ערבויות:
- ֿערבות בנקאית – סוגרים בבנק סכום כסף מסוים שבעל הבית דורש (התשלום לא כולל עמלה בנקאית). לאחר מכן, הבנק מוציא עבור בעל הבית מסמך שמאשר לו שהכסף נמצא בבנק ושהוא יכול לבוא לממש אותו מתי שירצה. בגלל שיש צורך בסגירת כסף בצד, החוק קובע כי בעל הבית לא יכול לדרוש להפקיד בבנק סכום העולה על 3 חודשי שכירות. הפתרון הזה עלול להיות קשה לחיילים שאין להם מזומן מספיק לטובת העניין.
- מזומן/העברה בנקאית או צ'ק לפרעון מיידי – גם כאן, בגלל שמדובר בסכום כסף שיוצא לכם מהכיס מיד, החוק מגביל את בעל הבית לסכום שאינו עולה על 3 חודשי שכירות. הכסף אמור להישאר אצל המשכיר לאורך כל תקופת השכירות ולחזור אליכם בסוף החוזה, במידה ואין נזקים. לעיתים יש חיילים שנתקלו בתקלות בקבלת הכסף בחזרה – יש לשים לב שסומכים על בעל הבית לפני שנותנים את הכסף מראש.
- צ'ק ביטחון - מדובר בצ'ק רגיל, בלי תאריך, אשר המשכיר רשאי לפדותו במקרה של הפרת החוזה מצד השוכר או אם יש נזקים שהוא דורש מהשוכר. יש לשים לב כי פירעון הצ'ק אינו כרוך בהליך משפטי כלשהו ולמעשה המשכיר הולך לבנק ומפקיד אותו באותו האופן שמפקידים צ'קים רגילים. חשוב מאוד שתכתבו את שם בעל הנכס על הצ'ק, לוודא שכתוב על הצ'ק שהוא "למוטב בלבד". מומלץ לכתוב על הצ'ק את המילים "צ'ק בטחון" במקום בולט, כדי שגם אם בעל הבית ינסה להפקיד את הצ'ק – אפשר יהיה לראות שזה צ'ק בטחון ולא צ'ק שנמסר למטרה אחרת. היתרון בשיטה הזו – לא יוצא כסף מהכיס באופן מיידי. הסיכון – בעל הבית יכול להפקיד את הצ'ק מתי שהוא רוצה ולפעמים זה יקרה במצב שמבחינת חשבון הבנק שלכם זה לא יהיה נוח. בשום אופן לא להשאיר צ'ק פתוח (ללא שם המוטב או הסכום) מאחר והצ'ק עלול להתגלגל הלאה לגורמים אחרים ללא שליטתכם וזו גם עבירה פלילית.
- שטר חוב - מדובר במסמך שבעצם אומר שאתם מתחייבים לשלם לבעל הבית סכום מסוים (לרוב זה סכום גדול) במקרה של הפרת חוזה השכירות. במידה והמשכיר מעוניין לממש את שטר החוב עליו להגישו בלשכת ההוצאה לפועל, ולכם יש אפשרות להגיב לפני שתצטרכו לשלם משהו. היתרון – לא צריך להוציא כסף מהכיס מיידית.
- ערבים – מדובר באנשים שבאים יחד אתכם לחתום על החוזה ולמעשה מתחייבים ביחד אתכם שאתם תקיימו את החוזה. במידה ותהיה בעיה, בעל הבית יכול לפנות אליהם במקביל. לרוב, בעל הבית יבקש כי הערבים יהיו קרובי משפחה שלכם או אנשים שיש להם הכנסה או משכורת יציבה ככה שהם ידעו שיש להם כסף לפצות אותו אם יהיה צורך. לחיילים בודדים יהיה לעיתים קשה לעמוד בדרישה הזו וצריך לנסות להסביר את הקושי לבעל הבית ואולי להציע סוג ערבות אחר.
כל הביטחונות הללו, מעידים על כך שיש בעל בית שאכפת לו מהדירה שלו. אם בעל בית מתעקש על ערבויות מסוימות זה לא אומר שהוא "רע" או לא מבין אתכם, זו זכותו. יש לשים לב, שבעל בית יכול לדרוש כמה בטחונות שונים ובמקומות שלא אמור לצאת לכם כסף מהכיס, אין מגבלה על הסכום.
עם זאת – אתם יכולים וזה לחלוטין מקובל לדבר עם בעל הבית על הביטחונות כדי לוודא שתוכלו באמת לעמוד בהם במידה ותהיה תקלה.
- ביטוח דירה – יש שוכרים שמבקשים מהשוכרים לעשות ביטוח שוכרים על נזקים שעלולים להיגרם לדירה או לרכוש שבתוכה בגלל טיפול לקוי שלכם, שריפה, תאונה וכו'. לרוב זה יכלול גם ביטוח תאונות בבית שלכם או של אורחים. ביטוח שוכרים עולה כמה מאות שקלים בשנה וכדאי לעשות אותו. אסור לבעל הבית לבקש מכם לעשות ביטוח לנזקים שייגרמו לדירה בעקבות תשתיות לקויות ונגד רעידות אדמה ונזקי מזג אוויר.
- ביטול החוזה באופן חד צדדי ע"י המשכיר בלי סיבה – בלי הפרת החוזה – החוק קובע שבעל הבית חייב לתת לכם התראה של 90 ימים לפני ביטול החוזה. בנוסף, עליו לתת גם לכם את האפשרות לבטל את החוזה מצדכם ולפי החוק, אתם תצטרכו לתת הודעה של 60 ימים. אם אין סעיף כזה בכלל בחוזה, כנראה שביטול החוזה יכול להיות רק בהסכמה הדדית.
- דמי תיווך – אסור לבעל הבית לגבות ממכם דמי תיווך של מתווך שהוא שכר. אם הוא פנה למתווך הוא צריך לשלם. אם אתם פניתם למתווך וביקשתם עזרה במציאת דירה אתם צריכים לשלם למתווך.
- דירת שותפים – חשוב מאוד שהחוזה יכיל את שמות כל השותפים ושבמידת הניתן כל אחד מהשותפים ישלם על עצמו. יש מקרים בהם בדירות שותפים יותר נוח לבעל הבית לקחת צ'קים מאחד השותפים או בטחונות מאחד השותפים והיתר למעשה יכולים להיעלם או לא לשלם ורק מי שנתן את הצ'קים ייפגע. אנחנו מציעים לעשות הסכם ברור בין השותפים בנוגע לחלוקת החשבונות בבית ולהקפיד לגבות את החשבונות מדי חודש ובזמן.
קודם כל אם שרדתם עד לפה, כל הכבוד! כנראה שצמצמתם את האפשרות שתסתבכו.
אסור לכם לזלזל במשמעות החוזה עליו אתם חותמים טרם כניסתכם לדירה. ההסכמות עליהן אתם חותמים הן מחייבות ואי הבנתן או עמידה בהן עלולה לפגוע בכם ובצרכים הבסיסיים שלכם. לפיכך, אל תחתמו על חוזה שלדעתכם הוא מאוד חד-צדדי, או שיש שם משהו שאתם יודעים שתתקשו לעמוד בו.
תזכרו שלא בכל מחיר נכנסים לדירה.
עם זאת צריך לזכור להיות חכמים ולא צודקים. אם אין לכם זמן ואתם לחוצים במציאת דירה, עדיפה דירה עם כמה בעיות או בעל בית שלא מקבל את כל הדרישות שלכם (כל עוד אתם יכולים לחיות עם זה), על פני להפסיד דירה שמתאימה לכם.
אם תרצו להתייעץ - עמותת נדן – סיוע משפטי לחיילים בשירות חובה מציעה שירות של בדיקת חוזי שכירות, ייעוץ וטיפול מול בעל הבית בעלות סמלית של 100 שקלים.
פרטים ליצירת קשר:
בפייסבוק: נדן - סיוע משפטי לחיילים בשירות חובה
באינטרנט: www.nadan.org.il
מוקד וואטסאפ:050-2637070