הסכם קיבוצי הוא הסכם בין מעסיק לבין ארגון עובדים, אשר נרשם בהתאם להוראות החוק ועוסק בלפחות חלק מהנושאים הבאים: קבלת אדם לעבודה או סיום עבודתו, תנאי העבודה, יחסי העבודה וכן זכויות וחובות של הצדדים להסכם, דהיינו ארגון העובדים והמעסיק.
ההסכם הקיבוצי החל על עובדי צה"ל הוא הסכם בין מערכת הביטחון (משהב"ט) לנציג הסתדרות העובדים הכללית (ארגון עובדי צה"ל).

חוזה אישי הוא חוזה עבודה בין המעסיק לבין העובד. עובד המועסק בחוזה אישי מועסק לטווחי זמן קצובים ונהנה, לרוב, מתנאי עבודה מטיבים לעומת עובד המועסק בהסכם הקיבוצי. חוזים אישיים מתחלקים לשני סוגים: חוזה אישי-סכומי וחוזה אישי-סכומי-גלובאלי.

העובדים המועסקים בהסכם הקיבוצי נמצאים במעמד 'עובד זמני' ב-5 שנות ההעסקה הראשונות ולאחר מכן קיימת בעבורם אופציה לקבלת קביעות, הבחינה נעשית ע"י ועדת קביעות במהלך השנה החמישית להעסקתו. חוזה אישי, לעומת זאת, יש לחדש אחת לשנה (אלא אם סוכם אחרת), החידוש מותנה בקיום ראיון של המעסיק עם העובד בנוגע להמשך ההעסקה, החוזה מאושר כל פעם מחדש ע"י משרד הביטחון.

ההבדל בין שני סוגי החוזים הינו שחוזה אישי גלובלי מגלם בתוכו את התשלום עבור כלל התוספות המשולמות בגין עבודה מעבר לשעות משרה מלאה (שעות עבודה נוספות, כוננות, המתנה וכו').

לפני תום תקופת החוזה של העובד ובמידה והוא לא מעוניין לחדשו עליו להודיע למעסיק בראיון מפקד, להגיש מכתב התפטרות וטופס 793/1 - זמני ההודעה המוקדמת כרשום בהמשך.

כן, במסגרת יחידות צה"ל השונות ישנו מגוון תפקידים לסטודנטים.

הבחינה של מועמד לקליטה כעובד צה"ל בין אם פורש קבע ובין אם לאו מתבצעת בהתאם לנתונים האישיים של העובד ובהתאם להגדרת התפקיד אליו מיועד.
קיימים רכיבי שכר שונים שנשמרים לעובד צה"ל שהיה לפני כן בשירות קבע, כגון: גמול השתלמות, ותק לתוספת ותק וכו'. כמו כן, קיימים רכיבי שכר שנערכת לגביהם בחינה מחודשת ואינם נשמרים בכל מצב - כל מקרה נבחן לגופו של עניין.

ימי חופשה שנתיים:

יום לבחירה:

עובד זכאי בנוסף לימי החופשה השנתיים שלו ליום בחירה אחד בשנה מתוך רשימת ימי בחירה אפשריים אשר מופצת מידי שנה ע"י מרכז תע"ץ. זכאות זו ניתנת לאחר 68 ימי עבודה רצופים לפחות.

ימי מחלה שנתיים:

כל עובד זכאי ל-27 ימי מחלה בשנה, במקרה ומועסק 5 ימים בשבוע עבודה, או ל-30 ימים במקרה ומועסק 6 ימים בשבוע (ערך יום המחלה משוכלל באחוז המשרה). עובד יקבל תשלום מלא בגין היעדרותו מהעבודה עקב מחלה החל מהיום הראשון להיעדרותו. בנוסף, קיימת לעובד זכאות ל-2 ימי מחלה ע"פ הצהרה בשנה (ללא צורך באישור רופא).

בדיקות תקופתיות הינן בדיקות רפואיות מונעות שמטרתן היא לאתר בעיות מבעוד מועד.

הזכאות ניתנת אוטומטית ע"י הודעה אשר מופקת בתלוש השכר של העובד ואיתה הוא ניגש למכון ומבצע את סדרת הבדיקות בעלות מופחתת של כ-60 ₪ לעובד*.

את סדרת הבדיקות ניתן לבצע בכל אחד מהמכונים הבאים (הרשימה יכולה להשתנות מעת לעת):

  • מדיטון - להם 4 סניפים ברחבי הארץ (חיפה, ת"א, ירושלים וב"ש)
  • מלר"ם (איכילוב)
  • שיבא - תל השומר
  • מב"ת נהריה - המרכז הרפואי לגליל
  • אסף הרופא

    הזכאות ניתנת לעובדים העומדים בקריטריונים הבאים:
  • עובדים בגילאים 40-54 (כולל), נכון לתחילת השנה, אשר לא ביצעו בדיקה תקופתית בשנתיים האחרונות.
  • עובדים בגילאים 55 ומעלה, נכון לתחילת השנה, אשר לא ביצעו בדיקה תקופתית בשנה האחרונה.


    *תעריפי הבדיקות משתנים עם תחילת כל הסכם התקשרות שמבוצע בין משהב"ט לבין המכונים. ההסכם הנוכחי בתוקף ל-36 חודשים מתחילת שנת 2016.

באם יש לך השכלה מכל סוג שהוא היא תדווח אך קיימת הבחנה בין הזכאויות השכריות הנגזרות מרכישת השכלה:

  • הטבות הקשורות במס - נקודות זיכוי ממס בגין השכלה אקדמית תינתנה בכפוף לתקנות מס ההכנסה הנהוגות במדינת ישראל.
  • הטבות שכר - דירוג שכרו של עובד ייבחן בכפוף להשכלתו ולהגדרת תפקידו.

  • אם עבד עד 3 חודשים - 7 ימים מראש
  • אם עבד 3-6 חודשים - 14 ימים מראש
  • אם עבד למעלה מ-6 חודשים - 30 ימים מראש

כלל העובדים זכאים לפיצויים אשר נצברו לזכותם בקופת קרן הפנסיה (הפרשת המעסיק - 72% לפיצויים). השלמת פיצויי פיטורין (28% נוספים) מוענקת לאנשים אשר פוטרו או התפטרו בנסיבות מסוימות (עקב מחלה וכו') המזכות בפיצויי פיטורין על פי הקבוע בחוק פיצויי פיטורין.

במקרים בהם עובד טוען לפיצויים הוא יזומן להופיע בפני ועדת פיצויים המתקיימת במשרד הביטחון.

כן, ימי החופשה היחסיים שהעובד צבר עד ליום סיום עבודתו נפדים בעת סיום העסקתו.

לא, לפדיון ימי מחלה זכאים רק העובדים אשר מסיימים העסקה בדרך של פרישה (טבעית/נכות/מוקדמת).