יש לעדכן את המפקדים האישיים ואת נגד הלוגיסטיקה של היחידה בכל חוסר בפריט לבוש והם ידאגו לספק מענה חלופי עד להגעת הציוד החדש.
"מצליחים למנוע התעצמות ממי שלא צריך להתעצם בנשק מתקדם"
הרמטכ"ל רב-אלוף גדי איזנקוט נאם הבוקר (שלישי) בכנס מאיר דגן לביטחון ואסטרטגיה במכללה האקדמית נתניה, והתייחס בין השאר לאתגרים המרכזיים העומדים בפני צה"ל בחזיתות השונות.
"בראשית שנת 2017 צה"ל מאותגר בחמש חזיתות פלוס אחת", אמר הרמטכ"ל. "יש לו עוד הרבה מאוד אתגרים אחרים, אני מדבר על האתגרים המרכזיים".
האתגר הראשון עליו דיבר רא"ל איזנקוט הוא ארגון חיזבאללה. "הארגון פועל גם מלבנון וגם בסוריה - הוא נוטל חלק בלחימה ושליש מכוחו מושקע בסוריה. מצד אחד הוא רוכש ניסיון קרבי שאי אפשר להתעלם ממנו ומשנה את הפורמציות הפנימיות של הארגון, ומצד שני הוא נמצא במשבר לא פשוט. משבר כלכלי עמוק ומשבר מנהיגותי".
"רק בשבועיים-שלושה האחרונים", המשיך הרמטכ"ל, "אנחנו שומעים על גל פרסומים רחב מאוד בעולם הערבי כיצד נרצח הרמטכ"ל של ארגון חיזבאללה מוסטפה באדר א-דין. על פי פרסומים, הוא נרצח על ידי מפקדיו וזה מצביע על גודל האכזריות, המורכבות והמתח שיש בין ארגון חיזבאללה ובין הפטרון שלו, האירנים. הפרסומים האלה עולים בקנה אחד עם המידע שיש לנו ועם ההערכה שיש לנו על עומק המורכבות והמשבר שהארגון נמצא בו, לצד האכזריות והמוכוונות למשימה שיש כרגע בתוך סוריה".
החזית השנייה בה עסק הרמטכ"ל היא סוריה: "לא אכנס לפירוט. אני חושב שהשכלנו בשש שנים האחרונות לקיים מדיניות נכונה מאוד של אי מעורבות גלויה לצד עמידה על האינטרסים שלנו, ויש לנו אינטרס שהמציאות הזאת תימשך עוד שנים ארוכות. אחרי הניצחון של מלחמת יום כיפור ב-73' בחזית הסורית נשמר השקט בצפון ואחרי כמעט שש שנים של מלחמת אזרחים כאוטית, אנחנו מצליחים לשמר את הגבול כגבול שקט ולצד זה לעמוד על האינטרסים שלנו בגזרה הצפונית, ולמנוע התעצמות ממי שלא צריך להתעצם מנשק מתקדם".
מבחן היכולת ומבחן הכוונה
האתגר השלישי - החזית ברצועת עזה. "אנחנו עומדים בפני אתגר מתמשך בחזית הזאת מאז 'צוק איתן'", אמר הרמטכ"ל. "יש מציאות מורכבת ומצד אחד התעצמות וניסיונות לחדש את היכולת התת-קרקעית החודרת למדינת ישראל, יכולת תלות מסלול ויכולות נוספות. לצד זה נשמרת מציאות של שנתיים וחצי, שהן השנים השקטות ביותר בדרום מאז מלחמת ששת הימים- אבל אנחנו מניחים תמיד את מבחן היכולת ומבחן הכוונה ואנחנו יודעים שבנפיצות שאנחנו חיים בה זה יכולת להשתנות באחת".
"החזית הרביעית היא החזית שמאתגרת אותנו בשנה וחצי שחלפו - המציאות באיו"ש", ציין רא"ל איזנקוט. "פיתחנו לאורך השנים דפוס מתקדם מאוד של סיכול טרור. אותו דפוס שמאפשר לספק ביטחון, תחושת ביטחון וחופש פעולה למקבלי החלטה במדינת ישראל.
"לפני שנה וחצי ראינו משהו חדש, המשהו חדש הזה זה טרור בהשראה. לא היה צורך בהכוונה ארגונית בפיקוד, בשליטה ובמעבדות, אלא מאות צעירים וצעירות שמחליטים לעשות מעשה עם סכין עם נשק מאולתר או עם רכב כדי לפגוע בנו.
"אני חושב שלקח חודשיים שלושה לפתח מענה ודפוס מבצעי נכון יותר במציאות מורכבת מאוד. זו אותה מדיניות סיכול שמנסה לעצור את האנשים לפני, ואני חושב שהתמודדנו עם זה בצורה טובה לצד ההבנה שלנו שהמאמץ הוא לא רק מאמץ צבאי, אלא גם יש לו מרכיבים אחרים, והאתגר הגדול שלנו הוא להפריד בין טרור לאוכלוסייה ולאפשר לאוכלוסייה לחיות את חייה. זו לא טובה שאנחנו עושים למישהו, אלא אינטרס ישראלי מובהק".
"בסיני", אמר הרמטכ"ל, "יש אתגר מסוג אחר, יש הסכם שלום ובכל זאת יש כאלף אנשי דאעש שפועלים מול הצבא המצרי ופועלים גם מולנו".
"הפלוס אחד זה אירן", סיכם הררמטכ"ל את סקירת האתגרים. "אנחנו נוהגים לדבר עליה בעיקר בהקשר של השגת נשק גרעיני. אירן מקיימת מולנו מערכה נוספת - מערכה של ההשפעה, מלחמה באמצעות שליחים והיא נמצאת ונוכחת במעגל הראשון גם בלבנון, שם עיקר המאמץ וההשפעה עם השקעה של קרוב למיליארד דולר, גם בסוריה עם אלפי מליציות שיעיות וניסיונות השפעה גם ברצועת עזה".