הושקה האסופה "קולכם שמעתי"

09.04.18
מערכת את"צ

יום עיון לפורום המטה הכללי בראשות הרמטכ"ל, רב-אלוף גדי איזנקוט התקיים היום (שני) במוזיאון "יד ושם", במסגרתו הושקה אסופה מיוחדת, "קולכם שמעתי" שמטרתה לשמש את מפקדי צה"ל ביצירת מעגלי שיח סביב יום הזיכרון לשואה ולגבורה יחד עם חייליהם. האסופה, שהופקה על ידי מפקדת חיל החינוך והנוער של צה"ל, בשיתוף עם בית הספר להוראת השואה של "יד ושם", הוענקה לפורום על ידי יושב ראש "יד ושם", מר אבנר שלו. 

קולכם שמעתי

במסגרת יום העיון ב"יד ושם", קיים ראש המטה הכללי, רב-אלוף גדי איזנקוט, מעגל שיח זיכרון עם אלופי פורום המטה הכללי בו נעשה שימוש באסופה "קולכם שמעתי", המאפשרת יצירה של תהליך זיכרון משמעותי בצה"ל על ידי שיח בין מפקדי צה"ל לחייליהם לאורך כל שדרות הפיקוד. בשיח יעשו המפקדים שימוש באסופה הכוללת מגוון טקסטים ושירים כדי לקיים שיח ערכי ולהעלות שאלות שונות הרלוונטיות היום לחיילים בצה"ל. לדוגמא: מהו הזיכרון הצרוב אצלכם? היכן סיפור השואה פגש אותך לראשונה? אילו בחירות שנחשפו בטקסטים נגעו בך באופן ישיר? מהו ההד המהדהד מקולם לעתיד?

האסופה "קולכם שמעתי" מאפשרת להקשיב לקולותיהם ולעיין בדבריהם של נרצחים ושורדים. באסופה קובצו טקסטים שנכתבו בעיצומה של השואה שעוסקים בנושאים שונים: צווי הזיכרון, חורבן, רוח האדם, חזרה לחיים וצו לדורות. טקסטים הפותחים צוהר להבנת האופן שבו יהודים חוו והבינו את האירועים בעת התרחשותם, כשלא ידעו מה צופן להם העתיד. באסופה גם שולבו יצירות מוסיקליות (שניתן לסרוק מQR-, קוד שמופיע באסופה) שנוצרו משירים מפי מחברים ידועים כמו חיים נחמן ביאליק, חנה סנש ולאונרד כהן, המהווים פתיח המלווה את נושאי השיח השונים. השירה והקריאה בצוותא יוצרות חיבור בין המשתתפים, המאפשר שיח זיכרון משמעותי.

"בשנים האחרונות אנו עדים לתהליך מבורך שבו רבים בחברה הישראלית, לרבות בצה"ל, מבקשים ליטול אחריות ולגלות מעורבות אישית בעיצוב זיכרון משמעותי", אמר יושב ראש "יד ושם", מר אבנר שלו. "מובא באסופה זו מארג של קולות, המשלב מקורות ואמנות מתקופת השואה, לצד זיכרונות ויצירות של ניצולים. כך מתאפשר למשתתף בשיח, לגעת בסיפורו של היחיד בשואה, ואף להצטרף למעגל יצירה של 'מדרש שואה'. אני מאמין ששיח אשר מתרכז בסיפורו של היחיד בשואה, בלבטיו, בדילמות בפניהן עמד, בשבר ובניסיון לשמר ערכים ומוסר, נוכח פני המוות, יכול להפוך לנכס ערכי. שיח המתחיל בקולותיהם של מי שהיו שם,מאפשר לקיים דיון מעמיק בשאלה זו של חובותינו אנו".

"ההגדה של פסח מתבססת על יסוד 'והגדת לבנך'", מסביר קצין החינוך והנוער הראשי, תת-אלוף צביקה פייראיזן. "האחריות על העברת המידע הינה פיזית מהורה לילדו, תהליך בניית זיכרון הצרוב בתודעה הפרטית ובתודעה הקולקטיבית. 'קולכם שמעתי' מאפשר שימור של תהליך שנתי במועד אחיד מדי שנה בשנה – ביום הזיכרון לשואה ולגבורה. ביום זה יישב כל מפקד עם פקודיו ויקרא יחד איתם את הפרקים, ישמע איתם את המנגינה וישיר איתם את השירים, ילמד איתם את האמירות וילבן איתם את הערכים הנלמדים עבור כולנו – משואת העם היהודי לתקומת מדינת ישראל".

טקס הצדעה לחללי "נצר אחרון" בסיום השביל המחבר בין "יד ושם" להר הרצל