"מבצע לוט" - הצצה למכשול ההנדסי במרחב מדבר יהודה

21.07.22
מערכת את"צ

צה"ל ממשיך ומחזק את מרחב התפר במסגרת מבצע 'שובר גלים'. הקמת המכשול ההנדסי שהחל בחודש אפריל, הוא נדבך משמעותי לסיכול ולמניעת הטרור ביהודה ושומרון, וכן כחלק מהמאמץ לחיזוק קו התפר. המבצע הביא להתקדמות משמעותית להקמת המכשול ההנדסי במרחב מדבר יהודה, ולירידה משמעותית, כאמור, בהיקף המסתננים שמנסים לחצות לישראל בצורה לא חוקית.

 

במסגרת המבצע ההנדסי בחטיבה המרחבית יהודה, פועלים בהובלת קצין ההנדסה הקרבית הראשי, תא"ל עידו מזרחי, ומפקד ההנדסה של פיקוד המרכז, אל"ם עידו ז׳ורנו, כוחות מערך ההנדסה של פיקוד המרכז, גדודי ופלוגות הצמ״ה של חיל ההנדסה הקרבית ויחידת הצמ״ה המטכ״לית, תוך שימוש ביותר מ־60 כלים ייעודיים. עד כה הונחו מכשולים רבים, נחפרו חמישה קילומטרים של מכשול הנדסי בצורת תעלה, ונפרצו שבעה קילומטרים וחצי, בתיאום עם רשות הטבע והגנים, ורשות העתיקות. 

 

עשייה זו מובלת במקביל לפעילות רציפה של הכוחות בשטח למניעת מעבר לא חוקי לשטחי ישראל. רק בשבועות האחרונים, כחלק ממבצע למניעת מסתננים של חטיבת יהודה וגדוד 603, שפועל במרחב, הרחיקו הכוחות למעלה מ־200 כלי רכב, ותפסו עשרות כלי רכב ומסתננים שניסו לחדור לשטח ישראל בצורה בלתי חוקית.

 

מבצע זה הוא חלק מעשייה ענפה שמובילה אוגדת יהודה ושומרון, במבצע "שובר גלים", במהלכו פועלים כוחות צה״ל מידי יום ולילה למעצר חשודים, ולסיכול ומניעת טרור באמצעים גלויים וסמויים.

הרמטכ"ל, רא"ל אביב כוכבי, סייר באחרונה במרחב החטיבה המרחבית יהודה, שם הוצגו לו המאמצים להקמת המכשול ההנדסי במרחב כחלק מ'שובר גלים'. במסגרת הסיור הוצגו לרמטכ"ל האתגר המבצעי במרחב, התפיסה המבצעית והמענה שניתן בהתאם. המפקדים הציגו את ההתקדמות בהקמת המכשול בקו התפר, את הפעולות ההנדסיות שנעשו עד כה וההיערכות לפעולות ההמשך. כמו כן, הוצגו לרמטכ״ל נתוני הירידה שנרשמה בשבועות האחרונים בהיקף המסתננים דרך מרחב התפר.

בנוסף לכך, כחלק מהמאמץ להגנת התפר, הוקמה מפקדת חטיבה משימתית במרחב התפר ״מכבים״ הכוללת שני גדודים שמטרתם הגברת ההגנה לאורך קו התפר ומניעת מעבר מסתננים. את הפיקוד על החטיבה המשימתית יקבלו מפקדי החטיבות הסדירות, וכעת היא נמצאת תחת פיקודו של מפקד חטיבת כפיר. החטיבה מבצעת פעילות מבצעית גלויה וסמויה באופן נרחב שמניבות תוצאות משמעותיות בשטח.

מאמץ נוסף לחיזוק התפר, הוא הקמת 45 קילומטרים של מכשול ביטחוני מאזור סאלם שבצפון השומרון, ועד לאזור בת חפר. המכשול יכלול חומת בטון, אמצעי מיגון ואמצעים טכנולוגיים נוספים בגובה של תשעה מטרים.

החומה תחליף את הגדר שנבנתה באזור לפני כ-20 שנה. העבודות מבוצעות בהובלת ראש מנהלת גבולות ותפר, תא"ל ערן אופיר יחד עם אגף ההנדסה והבינוי ומנה"ר במשרד הביטחון, בשיתוף ראש מנהלת 'קשת צבעים' בפיקוד המרכז, תא"ל עופר הינדי וגורמים נוספים. מנהלת קו התפר ממשיכה בסגירת פרצות וכן חופרת עשרות ק"מ של תעלות למניעת מעבר רכב משטחי הרשות הפלסטינית לעורף ישראל.

"לפני מספר חודשים החל גל טרור במדינה, הסתערנו בנמרצות ויצאנו למבצע 'שובר גלים'", אמר הרמטכ"ל, "בפעולה משותפת של כלל גופי צה"ל, וביניהם מערכי המודיעין, התקשוב, יחידות וגדודי אוגדת יהודה ושומרון ופיקוד המרכז, הצבנו כמטרה את ההגנה על תושבי המדינה וסיכול הטרור בסדר עדיפות ראשון במשימות צה״ל".

"בחודשים האחרונים פיתחנו את יכולות המודיעין", הוא המשיך, "ההגנה וההתקפה ושיפרנו את האמצעים עד לתוצאה בה יכולותינו הוכפלו בארבעת החודשים האחרונים פי עשרה. הקמת המכשול בקו התפר ביהודה הוא דוגמה ברורה לפיתוח היכולות. הפרויקט הוקם במטרה להוריד את היקף המסתננים אשר מנסים לחצות לישראל בצורה לא חוקית. בעצם הקמת המכשול אנו מסכלים פיגועים. לצד זאת, מידי יום ולילה מתקיימים מעצרים בהם נעצרים מבוקשים ופעילי טרור. בכל מעצר כזה אנחנו מונעים פיגועים ומסכלים טרור". 

"המשימה שלנו היא אפס פיגועים", הוסיף הרמטכ"ל, "ואנחנו נמשיך לפעול ככל האפשר על מנת לחדול את גל הטרור הזה ולהשלים את המשימה. אני רוצה לומר תודה רבה ולהביע הערכה עמוקה לכוחות בגזרה, כוחות המילואים והחיילים הסדירים, על עשייתכם. התוצאות עד כה מדברות בעד עצמן. ייעודו של צה"ל נמדד בפעולות הללו – אני גאה בכם".