פירקנו עבורכם את צלחת הסדר של צה"ל

כל ליל סדר הוא שונה, ולכל משפחה יש את המסורות והמנהגים שלה. דבר אחד תמיד קבוע - הרכב צלחת הפסח. וכמו שהיא מורכבת מחלקים קטנים, כך גם צה"ל. באנו לעשות לכם סדר בשלם שגדול מסך חלקיו

10.04.25
ג'וני מנדל ורז רופא אופיר, מערכת את"צ

צלחת הצק"ח


במהלך המלחמה כולנו שמענו פתאום את הביטוי צק"ח. למי שעדיין לא הבין במה מדובר, בעת חירום ותמרון עוברות החטיבות בצה"ל לעבוד במתכונת של צוותים הכוללים בתוכם גדודים משלושה סוגים - גדודי חי"ר, הנדסה ושריון.

כוח הנדסה

ראשון פורץ גדוד ההנדסה, מנקה את האזור ממטענים, דואג לחשף את האזור ובעיקר להכין את השטח לקראת כניסת הכוחות הקרקעיים.

כוח חי"ר

יחד עם כוחות השריון נכנס על כלי הרכב המשוריינים גדוד החי"ר.

כוח שריון

אחרי ההנדסה נכנס גדוד השריון, אשר בזכות הטנקים הם יכולים לתת מכת אש חזקה לכיוון אזור הטרור אותו מתקרב לתקוף הצק"ח.

צלחת הטנק


בצה"ל כיום יש 4 חטיבות שריון סדירות: חטיבה 7 וחטיבה 188 בפיקוד הצפון, חטיבה 401 בפיקוד הדרום וחטיבת ההכשרות 460.

בחיל השריון נלחמים בעזרת טנקים שבתוך כל אחד מהם ארבעה לוחמים הממלאים תפקידים שונים - מפקד הטנק, הטען, התותחן והנהג.

נהג

הנהג אחראי כמובן על הנהיגה וכיוון נסיעת הטנק.

טען

הטען אחראי על טעינת התחמושת בתותח ובנשקים השונים. ובנוסף אמון על תפעול מכשירי הקשר.

מפקד הטנק

מפקד הטנק אמון על הובלת צוות הכלי ולתכלל את ביצוע המשימה - הוא אחראי על כיוון התנועה, בחירת המטרות והתחמושת ותיאום עם שאר הכלים.

התותחן

התותחן אחראי על הירי עצמו בתותח ובנשקים.

צלחת טייסת הקרב


בשורות חיל האוויר הישראלי יש כיום סך הכול 17 טייסות קרב, בביס"ט (בית הספר לטיסה) ובבח"א השונים מצפון לדרום. צה"ל מחזיק היום שלושה סוגים של מטוסי קרב אותם תוכלו למצוא בלב הדת"קים - F-35, F-16, F-15.

כדי להצליח להניע את מכונות ההתקפה העוצמתיות, כל טייסת קרב מספקת מעטפת טכנית ומבצעית כדי להביא כל מבצע לגרסה הכי טובה שאפשר.

מפקד הטייסת

בראש עומד מפקד הטייסת, אשר אחראי לתכלל את כל הפעילות המבצעית השוטפת והמתפרצת מדי יום.

סמ"ט א'

תפקיד סמ"ט א' וב' למבצעים, הוא כל היבטי ההכנה המבצעית, אישור תוכניות ותכנון הפעילות ההתקפית.

סמ"ט ב'

תפקיד סמ"ט א' וב' למבצעים, הוא כל היבטי ההכנה המבצעית, אישור תוכניות ותכנון הפעילות ההתקפית.

סמ"ט ב' להדרכה

אמון על כל בניין הכוח של הטייסת, ושיבוץ כל הטייסים והנווטים לפי התקיפות.

מנ"טית

המנ"טיות (מודיעין וניווט), מתכננות את תיקי הטיסה לכל מבצע ופעילות היתקפית ובונות יחד עם הסמ"ט א' ו-ב' את כל הדפ"אות האפשריות.

פקמ"צית

הפקמ"ציות, אמונות להיות בקשר מול הגורמים מחוץ לטייסת אשר מסייעים לגיחות ואחראיות לתכלל את כל הפעילות השוטפת והמתפרצת, ומעדכנות את כל הגורמים הרלוונטיים עד הדרג הפיקודי הגבוה.

הגף הטכני

גף זה, אשר בראשו עומד הקצין הטכני של הטייסת, אחראיים לוודא שכל מטוס כשיר להמריא לתקוף בכל יעד. מביצוע בדיקות שוטפות ועד תיקון התקלות על כל בעיה שמדווחת, מכירים הטכנאים והטכנאיות כל בורג קטן במטוסי הקרב.

קה"דית

יחד עם הסמ"ט ב' להדרכה, אחראיות הקה"דיות על כל כוח האדם בטייסת, לוח הכוננות של הטייסים, שיבוץ כל טייס ונווט לכל תקיפה ולתכלל שהפעילויות יהיו מאויישות.

צלחת הפק"לים


כבר בשלב ההכשרה, מחלקים פק"לים שונים לחיילים, וזאת כדי להגביר את היכולות במחלקה ואת עוצמת מכת האש שיתנו כאשר מגיעים לקו הלחימה. בכל צוות תוכלו למצוא את מפקד הצוות, מאגיסט, מטוליסט, חובש, נגביסט, חבלן, צלף וקלע.

הקלע

הקלע משמש להשמדת מטרות ״קשות״ (ירי בתנועה, מטרות קטנות , ירי לילה) חיפוי לטווחים רחוקים וסיוע בזיהוי מטרות אויב, ולרוב יהיה חלק מחוליית החוד (הכוללת מ"מ, קשר, קלע ונגביסט) שהולכת ראשונה בכוח כדי לפתוח תאי שטח.

הנגביסט

הנגביסט יהיה לרוב חלק מחוליית החוד, שהולכת לפני כולם. ה"נגב" הוא מקלע קל אוטומטי להסתערות. יש לו את היכולת לירות בין 900 ל-1,000 כדורים בדקה והוא מדייק במיוחד בטווח של עד 200 מטרים, והוא נחשב פק"ל די כבד.

המאגיסט

ה"מאג" (מקלע כבד) הוא בין הנשקים הוותיקים והחזקים של צה"ל. כמו ה"נגב", גם ה"מאג" משתמש ב"תופים" עם שרשירים של עד 150 כדורים, לרוב יירו בו מכיפות הרתק (כלי כבד שתפקידו לרתק את האויב מרחוק) שעליהן נמצאים כל הכלים הכבדים.

המטוליסט

ה"מטול M203" הוא רובה רימונים, שלרוב מולבש על הרוס״ר בצורה כזו שהלוחם יוכל לירות קליעים רגילים ורימונים ללא הפרעה. בדרך כלל מטוליסטים משמשים גם כקשרים של מפקד או סמל המחלקה, וזאת בגלל שהם משתמשים בנשקים קלים יחסית ויעילים ביכולתם לירות סוגים שונים של רימונים.

החובש

החובש אחראי לטפל בפציעות בשדה הקרב ולתת מענה ראשוני ומהיר עד שיגיע רופא שדה או שהפצוע יפונה לבית החולים הקרוב.

צלחת הצוללת


הצוללת היא בהחלט בין הכלים המעניינים והמסווגים ביותר בצה"ל, ולכן על המבנה שלה ניאלץ לשמור בסוד - אך נוכל לספר לכם על תפקידי הצוללנים. 

במעמקי הים, עשרות לוחמים מאיישים כל צוללת וצוללת של שייטת 7. כשהם נמצאים זמן ממושך יחד במקום סגור וקטן, כל לוחם חייב לדעת בדיוק מה תפקידו בתפעול הכלי. לכן, הם מחולקים למספר מחלקות הפועלות בתחומים שונים - גנ"ק (גילוי, ניווט וקשר), נשק,  סונאר, מכונה ומהו"ב (מערכות הספק ובקרה).

מחלקת סונאר

מחלקת סונאר ואחראים על יצירת תמונת מצב של המרחב הימי בו הצוללת נמצאת. בעזרתם, ניתן לדעת מה נמצא על פני המים וגם בעומק המצולות. תפקידם לזהות אילו כלים מופיעים בדיוק, לאן הם מפליגים ולמי שייכים.

מחלקת גנ"ק

מחלקת גנ"ק (גילוי ניווט קשר) אחראים על כלל מערכות הניווט ועל ההכנה המקדימה והתכנון שמאחורי כל מבצע. לוחמי המחלקה מתפעלים את מאחורי הקלעים של כל שיט. במחלקה זו נמצא גם אלחוטן אחד שתפקידו להוות הקשר של הצוללת עם העולם החיצון: מפקדת השליטה, מפקדת זרוע הים וכו'.

מחלקת נשק

מחלקת נשק אחראים על כלל מערכות הנשק בצוללת, עליהן לא נוכל להרחיב כמובן. בנוסף, מרכזים את כל אמצעי האיסוף הימיים לכדי תמונה אחת עדכנית ורחבה.

מחלקת מהו"ב

מחלקת מהו"ב (מערכות הספק ובקרה) אחראים ואמונים על תפקוד כלל המערכות החשמליות בכלי השיט, מסוללות קטנות ועד המנוע הראשי.

מחלקת מכונה

מחלקת מכונה אחראים על תפקוד כלל מערכות המכונה כגון משאבות, הכנסת והוצאת מים.