חזרה

דבריו של רא"ל אמנון ליפקין-שחק על יחידה 101

תולדות יחידה 101 של צה"ל מהווים פרק חשוב בתולדות ביטחון ישראל, זאת משום שיש ברוחה של יחידה מובחרת זו אחד ממרכיבי העוצמה של צה"ל גם על סף שנת אלפיים.

הגם שהזמן שעבר מאז הקמת יחידה 101 ועד ימינו אלה מתבטא לא רק במניין השנים, אלא גם בפער הטכנולוגי, הדמוגרפי, הגיאו-פוליטי וזה הערכי הנגזר ממשתנים אלה, עדיין מקשר חוט בלתי נראה אבל בלתי ניתק בין בימים ההם לזמן הזה.

החוט הזה הוא בעצם אותה שרשרת של חוליות המהווה את מורשת הקרב של צה"ל, מורשת שיצרה את הפרופיל הערכי של החברה והצבא. עלינו לזכור כי הגדרת זהותנו הביטחונית ירעה טלטלות והתלבטויות, ועדיין היא נתונה לבחינה מתמדת – אלא שיסודותיה ברורים ובטוחים.

יחידה 101 היא חוליה מבהיקה באותה שרשרת ביטחונית ההולכת ונמשכת, חוליה שהחומרים שמהם היא קורצה הינם חומרי היסוד של הבעיות הביטחוניות שלנו ושל התשובות שגובשו למולן.

שנת 1953, השנה החמישית להקמת המדינה, מצאה את המערכת הביטחונית בישראל נבוכה ומתלבטת אל מול שורה של איומים והטרדות. אותם ימים אופיינו בגבול פרוץ, כאשר המסתננים שהגיעו מעברו השני פגעו באוכלוסייה במעשי רצח, גניבה ואלימות שגבו מחיר כלכלי ומוראלי כבד. הפעילות האקטיבית, אותה נוסחת קסם שעליה הוחלט בתוך שורה של צעדים אשר נועדו לשים קץ להטרדות, פעלה רק באופן חלקי. שכן, פעולות הגמול של היחידות הסדירות הגדולות של צה"ל לא הניבו תוצאה משביעת רצון ועוררו הסתייגות מדינית, כמו גם אלימות-שכנגד שהוסיפה שמן למדורת הפעילות העוינת.

הקמת יחידה 101 נועדה לתת מענה לבעיות ולהסתייגויות מאמצעי התגובה הקודמים שלא עלו יפה. אופייה של היחידה המוקמת, שהייתה קטנה וגמישה, הושתת על מקוריות מחשבתית ונחישות מבצעית והיה בתחילה שנוי במחלוקת, אולם לאחר שורה של פעולות מוצלחות שעוררו אמנם ויכוח מוסרי, התגבשה סופית מתכונתה של היחידה עד לאיחודה עם חטיבת הצנחנים.

טבעה של יחידה 101, נסיבות הולדתה, דרכי פעולתה והאופן בו זכתה להכרה בארץ ובעולם, מהווים מיקרו – קוסמוס למערכת הסבוכה של בעיות הביטחון הקיומיות התמידיות, אשר מדינת ישראל וצה"ל נאלצו ועדיין נאלצים להתמודד איתן.
ניתוח אופיה ומהלכיה של היחידה הוא למעשה ניתוח האופי של בעיותינו ותגובותינו בעת ההיא, על קווי הדמיון ונקודות השוני שבין אז והיום. על כן, לימוד דברי ימי היחידה הזאת כמוהו כלימוד דברי ימי הפעלת העוצמה של המדינה בהתהוותה – על אתגריה, הדילמות המוסריות שלה וכל הפתרונות שבחלקם היו אולי לא מספקים, אבל בוודאי היוו את התשתית ל"עשה ואל תעשה" של המערכת שלנו.

אין אומה, אין מדינה ולא כל שכן צבא אשר יוכלו לבנות את עוצמתם ואת עתידם מבלי ללמוד ולהכין את מורשת העבר. ללמוד לשם חיקוי, ללמוד לשם יישום לקחים, ללמוד לשם צמיחה על בסיס המעשים והמשגים.

יחידה 101, אשר בפועל מנתה עשרות אחדות של לוחמים בפיקודו של רס"ן אריק שרון, גרמה תוך זמן קצר לשינוי משמעותי ברוח ובדרך הפעילות המבצעית היזומה של צה"ל. במה שעשתה, במה שהצליחה וכמה ששגתה, מהווה יחידה זו אחת מהדוגמאות היותר מאלפות לשרטוט הדיוקן המיוחד של מערכת הפעלת הכוח בצה"ל. זהו דיוקן מיוחד הן משום ייחודן ומורכבותן של הבעיות הביטחוניות והמדיניות שמדינת ישראל וצבא ההגנה לישראל נאלצו להתמודד איתן מאז ועד היום, והן משום אופיו המיוחד של הכוח של אנשיו ואמצעיו.

המיוחדות הזאת, שיחידה 101 היא אחד הביטויים הראשונים, המקוריים והעיקריים שלה, הן ברמה המיתולוגית והן ברמה העניינית, היא ממקורות כוחנו ועוצמתנו. את ערך המיוחדות הזה על צבא ההגנה לישראל לנצור, תוך שמירה נבונה וזהירה של הפרופיל המוסרי והמבצעי שלנו ובאופן שיחזק עוד יותר את עוצמתנו.