למה אין פרופיל 100?
רבים מוטרדים בשאלה הנצחית: "האם אני לא שווה 100?" ותוהים למה הפרופיל הרפואי שלהם אינו "מושלם". פרופ' ארנון אפק, ראש ענף מיון רפואי בצה"ל לשעבר, מנסה לפתור את התעלומה ולהסביר לנו - מדוע 97 הוא הפרופיל הגבוה ביותר
על המיתוס הזה, גם אל"ם (מיל') פרופ' ארנון אפק שמע. "יש כאלה שאומרים שלחיילים אין פרופיל 100 בגלל ברית המילה", הוא מספר ומבטל מיד את ההסבר הזה, כמו גם את הקלישאה, לפיה הסיבה היא בגלל ש'אף אחד לא מושלם'.
אז אחרי ששללנו את האגדות האורבניות הללו, זה הזמן לברר אחת ולתמיד מה הסיבה האמיתית - ומסתבר שהיא הרבה פחות מסעירה והרבה יותר ביורוקרטית. "למעשה, הסיבה לכך שאין פרופיל 100 היא ההחלטה שהפרופיל הגבוה ביותר יהיה מספר דו-ספרתי - על מנת לחסוך עמודה שלישית", פוסק פרופ' אפק, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, ומי שעמד בעבר בראש ענף מיון רפואי בצה"ל.
אז אחרי ההסבר הזה, עולה השאלה: אבל למה דווקא 97? ולא 99 למשל? ובכן, פרופ' אפק מסביר לנו כי הבחירה וההיגיון שמאחורי מספרי הפרופיל הם לא מה שחשבתם. אין סיבה אמיתית לכך שדווקא פרופיל 97 הוא הפרופיל הגבוה ביותר, ושבאותה המידה גם 98 יכול היה להיות הפרופיל הגבוה: "זו החלטה שרק מי שהגה אותה בשנות ה-50 ידע לענות עליה".
למעשה, המספרים המייצגים את הפרופיל הרפואי אשר מוכרים לנו כיום, עברו מספר גלגולים בין צבעים, אותיות וספרות.
הליך המיון החל עוד לפני קום המדינה והקמת צה"ל. במחקר שערך פרופ' אפק, יחד עם ד"ר ברק גורדון, ד"ר אהוד רגב וד"ר ביאנקה לדרמן, צוין כי ב-1942 עברו המועמדים סדרה של בדיקות רפואיות, בסיומה קיבלו תשובה חד משמעית: כן או לא.
ב-1947 הליך המיון עבר שינוי לארבעה כרטיסים צבעוניים. כרטיס אדום - מתאים לשירות מלא, כרטיס ירוק - שירות חלקי, אפור - שירות ציבורי וכרטיס לבן - פטור משירות.
שנה מאוחר יותר, הגישה שונתה פעם נוספת ואת הפרופילים הרפואיים סימנו באותיות מ-א' עד ד':
א' - כשיר לכל שירות, ב' - כשיר לשירות אך לא מתאים ליחידות קרביות, ג' - לא כשיר לשירות בכוחות הביטחון, אך מתאים לשירות בכוחות עזר ו-ד' - אינו מתאים לשירות מכל סוג שהוא. שיטה זו גזורה משיטת הצבא הבריטי בתקופת מלחמת העולם השנייה.
בעשור לאחר מכן נכנסו לתהליך סעיפי ליקוי שונים ותהליך המיון הצבאי עבר מתיחת פנים נוספת, עד שבשנת 1956 החלה השיטה המוכרת לנו כיום, בה הפרופיל הרפואי נע בין 21 ל-97. ספר הפרופילים הראשון, בו נרשמו כל התקנות לקביעת כושר הבריאות, ועל פיו ניתן הפרופיל הרפואי, פורסם ב-1961.
במהלך השנים, מציין פרופ' אפק, הורחב מנעד הפרופילים: "מכיוון שצה"ל הוא צבא העם והגיוס הוא חובה, נוספו עוד פרופילים על מנת להתאים את סוג השירות בצורה הטובה ביותר למועמדים, ולאפשר לכמה שיותר אוכלוסיות לשרת בצבא".